FAQ

Vanliga frågor och svar

Varför är det viktigt med bedömningssamtal?

För att du inte ska behöva genomgå en onödig utredning och för att vi bara vill utreda personer som verkligen har behov av en utredning.

Vi utför utredningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlstad för närvarande. Hör av dig för att hitta ett upplägg som passar dig då vi även tar emot människor från andra delar av landet. Vi kan alltså utföra en betydande del av utredningen digitalt vilket innebär att klienter från andra städer bara behöver komma till någon av våra mottagningar i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Karlstad vid ett tillfälle.

Inom en vecka efter bedömningssamtalet.

I regel kan man räkna med 2–4 veckor.

En neuropsykiatrisk utredning innefattar ett antal insatser såsom:

Ett första besök hos psykologen. Antalet träffar därefter beror på hur mycket man orkar ”arbeta” och gör vid besöket. Vi är lyhörda gentemot barnets/ungdomens ork. Vid behov bokar vi förstås fler besök.

Besöken kan variera mellan en och tre timmar.

Våra legitimerade psykologer och läkare som är specialister inom psykiatrin kommer att samla information genom tester, intervjuer, skattningsformulär och anamnestagning av anhörig (samt skolan för barn och ungdomar).

Utredningens resultat sammanställs i ett utlåtande i vilket lämpliga insatser och åtgärder rekommenderas.

Vi arbetar med de senaste versionerna av testinstrument enligt nationella riktlinjer och tillämpar beprövad vetenskap och bäst praxis.

När utredningen är färdigställd går vi tillsammans igenom utredningens resultat. Vårdnadshavare, barn och ungdomar samt skolans berörda personal får också återgivning av utredningens resultat. Vårdnadshavarna frågas om samtycke vid skolåtergivningen.